Vragen aan is sterker dan denken voor

De belangrijkste les die ik mensen meegeef. Als specialist in communicatie rondom een beperking is het mijn missie om de omgang tussen mensen met en zonder beperking te vergemakkelijken. Dit doe ik door hen inzicht te geven in elkaars denkwijze, leefwereld en hen sterk te maken in gesprekken. 

Zo verzorg ik trainingen aan mensen die zelf een beperking ervaren. Ik leer hen begrijpelijk te communiceren over hun aandoening en te verwoorden wat hun grenzen en mogelijkheden zijn. Het is niet altijd eenvoudig om iets wat jij zelf heel goed begrijpt en waar je alles van af weet aan een ander uit te leggen. Wat voor jou normaal is, is voor een ander onbekend.

Om het onbekende een beetje weg te nemen ontwikkelde ik een ervaringsworkshop. Hierin ervaar je de impact van een zintuigelijke, chronische of mentale aandoening. De beleving geeft inzicht en zorgt dat we in gesprek kunnen over verschillen, grenzen, behoeften en mogelijkheden.

Al mijn kennis, ervaringen en verhalen uit mijn trainingen komen samen in de training Sterk in Gesprek. De inzichten en gesprekstips zorgen dat we elkaar beter begrijpen, er voor elkaar kunnen zijn als dat nodig is en elkaar waarderen om wie we zijn.

Martine en hond Calix kijkend in de camera. Martine draagt een beige jasje
Foto van de kookworkshop van All Inclusive at Work. Alle deelnemers hebben een aangenomen eperking.

Aanleiding

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Het sollicitatiegesprek waar ik werd ontvangen met de woorden: ‘Welkom. Ik las alleen pas een half uur geleden dat je een visuele handicap hebt, toen kon ik je niet meer afbellen.’ Ik voelde de neiging om boos te worden. Toch besloot ik het gesprek aan te gaan om te horen waarom deze man mij had willen afbellen. Een uur en veel wederzijdse uitleg verder eindigde het gesprek met de woorden: ‘Ik wil dat je bij ons komt werken. Er is een wereld voor me open gegaan; ik wist dit allemaal niet.’

Deze woorden zijn de drijfveer van mijn werk. Mensen vertellen wat zij nog niet wisten over de mogelijkheden en omgang met mensen met een handicap of ziekte. Niet om je te vertellen wat je allemaal fout doet. Wel omdat ik je een kijkje wil geven in de wereld en gedachten van mensen die net even anders zijn dan jij. Omdat een lichaamsdeel niet functioneert, ze informatie anders verwerken of veel emotionele bagage hebben.

Foto van de kookworkshop van All Inclusive at Work. Alle deelnemers hebben een aangenomen eperking.

Benieuwd wie Martine is?

KNGF geleidehonden maakte een mooi portret van haar

Bekijk hier de video:

Van kennis naar praktische tips

Tijdens mijn studie communicatie en informatiewetenschappen specialiseerde ik me in gesproken interactie. Urenlang schreef ik gesprekken uit om die vervolgens tot in de kleinste details te analyseren. Hierdoor leerde ik hoe de manier waarop we iets zeggen invloed heeft op het verloop van een gesprek.

Later verdiepte ik me in conflicthantering en verlies van gezondheid. Kijken naar conflicten leerde me hoe we in onze communicatie uitgaan van onze eigen kennis en ervaringen in het leven. Omdat die vaak niet overeenkomen met die van de belevingswereld van de ander ontstaat miscommunicatie. Verlieskunde leerde me hoeveel verborgen verlies er schuil gaat achter een verandering. Hoe we vaak veranderingen in een positief daglicht proberen te zetten en hoe we daarmee te kort doen aan de gevoelens van onszelf of de ander.

Martine-voor-groep-MB3

Eigen ervaring

Natuurlijk gebruikte ik bij het maken van deze training mijn eigen ervaringen.

Tot mijn twaalfde was ik slechtziend. Aan het einde van de eerste klas van de middelbare school verslechterde mijn zicht door een verhoogde oogdruk. Door de druk raakten mijn oogzenuwen bekneld waardoor ze beschadigden. Vanaf dat moment moest ik gaan werken met braille, een computer met spraak en leerde ik mijn weg te vinden met een witte stok. Een grote verandering die invloed had op mijn leven. Zowel binnen ons gezin, op school, in mijn vriendengroep en op de sportvereniging. Ik besloot niet achter de geraniums te gaan zitten en te ontdekken wat er allemaal nog wel mogelijk was.

In de training en mijn blogs deel ik ervaringen als scholier, student, werkzoekende, werknemer, partner en moeder. Momenten die me verrasten, raakten of een grote glimlach bezorgden.

Ervaringen van anderen

Bij het maken van deze training kreeg ik hulp van een klankbordgroep. Een groep mensen van verschillende leeftijden en achtergronden met andere aandoeningen. Ik toetste tips bij hen, vroeg wat zij wel of niet prettig vinden en ze deelden leerzame ervaringen uit de praktijk.  Een deel van hen mocht ik uitgebreid interviewen. In de training vertellen zij hun persoonlijke verhaal. Ook geven ze tips die jou Sterk in Gesprek maken.

foto van Brenda

Krachten bundelen

Ik heb geleerd dat je moet doen waar je goed in bent en moet erkennen dat sommige dingen gewoon niet jouw ding zijn. Voor die dingen heb ik Brenda, mijn persoonlijk assistent. Zij is soms mijn rechterhand, dan weer de linker en soms mag ik even haar ogen lenen. Ze zorgt dat de administratieve kant van mijn bedrijf op orde is, ondersteunt bij visuele klusjes en is de technische vrouw achter deze online cursus. Als moeder van een zorgintensief gezin is ze nauw betrokken bij de onderwerpen waaraan ik werk. Dat maakt dat we ook inhoudelijk elkaar kunnen versterken.

Door het bundelen van al deze kennis en ervaringen kan ik je goed uitleggen wat de impact is van verschillende opmerkingen of vragen. Ik formuleerde een lange lijst aan reacties, vragen en opmerkingen. Hiermee wil ik ongemak of vragen wegnemen en jou sterk in gesprek maken.

Sterk in Gesprek is onderdeel van MB3 en All Inclusive at Work