Waarom je soms met een mond vol tanden zit

Mijn cursisten denken wel eens dat ze slecht zijn omdat ze niet altijd direct een scherp antwoord terug kunnen geven. En ja, in zo’n situatie is het voor mij heel makkelijk om scherp te zijn en goede opties voor reacties aan te dragen.  Maar deze blog is het bewijs dat ik soms ook gewoon met mijn mond vol tanden zit.

Vooral wanneer het een nieuwe situatie betreft is het logisch dat je niet direct een scherp antwoord klaar hebt. Wel geeft het je de mogelijkheid om na te denken over hoe je de volgende keer kunt reageren. Dit maal zat ik zelf in zo’n nieuwe situatie. Het gebeurt mij nog maar zelden dat mensen niet aan mij persoonlijk een vraag stellen. En als er dan al niet iets aan mij wordt gevraagd, spreken ze meestal mijn partner aan.  Nu zit ik met mijn dochter in de wachtkamer van het gezondheidscentrum.  Er loopt iemand langs mijn hond, langs mij, om de paal waar ik voor zit en spreekt vervolgens mijn dochter aan: Moet jij iets ophalen bij de apotheek? Beiden verrast over de vraag stamelen we ‘nee’.  Ik voel me alles behalve fit en kom niet verder dan een open mond waar geen geluid uitkomt. Voordat ik me goed en wel besef wat er gebeurd is, is de vrouw al buiten. Dan kan ik niet anders dan de vraag stamelen: Vroeg ze dat nu serieus aan jou? Ik kan gewoon praten hoor!

Ik heb dus wat te doen, zoeken naar de juiste manier om te reageren op mensen die mijn kind aanspreken in plaats van mij. Denken jullie met me mee?

Lees ook: Is wat jij denkt, ook wat ik wil?

Martine Baadenhuijsen is ervaringsprofessional op het gebied van communicatie rondom een beperking. Ze schrijft blogs over inclusie, omgang en bejegening rondom mensen met een handicap of ziekte. Wil je ook zonder ongemak in gesprek gaan met je zieke buurvrouw, weten wanneer je hulp moet bieden aan iemand met een handicap, of ontdekken hoe je effectief samenwerkt met een collega die emotionele bagage heeft?
Schrijf je dan in voor een van de online cursussen van Sterk in Gesprek.

Ben je geïnspireerd, maar heb je – nog – geen behoefte aan een cursus?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en laat je regelmatig inspireren.

Martine lachend kijkend in de camera met een zwart jasje en wit topje