Nieuwe samenwerking: de kennismaking
Motivatiebrieven en cv’s beoordelen, dat doe je vaak op gevoel. Biedt dat wel de garantie op een goede match? Vorig jaar was het tijd voor mij om uit te kijken naar een nieuwe blindengeleidehond. De hond die ik op dat moment had, had bijna de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Geloof me, een nieuwe geleidehond vinden is geen sinecure. Omdat ik zoveel overeenkomsten zie met het proces van zoeken, vinden, aannemen en leren samenwerken met een nieuwe collega besloot ik er een blogserie over te schrijven. In de eerste blog vertelde ik over het opstellen van de ‘vacature’. In deze tweede blog zoom ik in op het objectief maken van een keuze en de kennismaking. Welke vragen helpen jou om te ontdekken of een persoon – of een hond, dus – de juiste kandidaat is?
De selectie
Na het opstellen van de ‘vacature’ voor een nieuwe hond, kom je op de wachtlijst bij het recruitmentbureau; de geleidehondenschool. Zij leggen de profielen van afgestudeerde honden naast de wensen en behoeften van de mensen op de wachtlijst. Heeft de hond alles in huis om deze persoon te helpen en heeft de persoon de vaardigheden om leiding te geven aan de hond?
De verrassing
De wachtlijst voor een nieuwe hond is op dit moment lang. Dat weet ik, dus het telefoontje met de woorden ‘we hebben een match voor je’ kwam totaal onverwacht. De enige informatie die je op dat moment krijgt is de naam, het geslacht, geboortedatum en het ras van de hond. Deze reu zou pas drie maanden later twee jaar worden. Dat betekent dat het een snelle leerling is. Het ras was een grote verrassing. Mijn hart maakt een sprongetje en tegelijkertijd popten talloze vragen op in mijn hoofd. Ik besloot daarom eerst in gesprek met de trainer te gaan, voor ik de hond zou ontmoeten.
Vragen stellen
Wanneer de keuze van een recruiter je verrast, ga je vragen stellen. Waarom denk jij dat deze kandidaat het beste in ons team past? Wat heeft deze kandidaat nodig om goed te functioneren? Het verrast me dat je gekozen hebt voor iemand met ‘ervaring X’, wat is je gedachte daarbij? Door soortelijke vragen aan de trainer te stellen, leerde ik dat deze hond dol is op reizen met het openbaar vervoer, zijn rust neemt waar hij dat kan en niet snel onder de indruk is. Bovendien heeft deze hond behoefte aan een duidelijke en consequente baas die hem ook in saaie omgevingen alert kan houden. Van zijn vader, een labrador, heeft hij het eetgedrag en zijn stabiele karakter. Van zijn moeder, een oud-Duitse herder, kreeg hij zijn werklust en baasgerichtheid mee.
De ontmoeting
Dan is het moment van de ontmoeting daar. De hond komt de ruimte in. Terwijl hij rondsnuffelt, probeer ik een indruk van hem te krijgen. Jong, enthousiast en onderzoekend. Ik voel zijn vacht. Wat stuggere en langere haren dan de hond die ik eerder had (een kruising tussen een labrador en een Golden Retriever), en ook een langere staart en hangoren. Dit deel van de kennismaking kun je vergelijken met de ontmoeting bij de receptie. De eerste indruk en die eerste handdruk.
Het contact ervaren
Het echte ‘gesprek’ vindt buiten plaats. Door te werken met de hond, ervaar ik zijn looptempo en manier van werken. De trainer ziet hoe de hond op mij reageert. De baasgerichtheid komt duidelijk naar voren als de hond in de eerste minuten regelmatig omkijkt om te checken of de trainer nog meeloopt. Zijn looptempo is heerlijk vlot, daar hou ik van: een hond die stevig zijn route kiest en duidelijke signalen geeft met zijn lijf. Bij een opgebroken stoep kiest hij niet de optimale route. Minder goed voor het vertrouwen en ik vraag de trainer hoe hij dit in hartje Amsterdam aanpakt. Wanneer we dit stuk opnieuw doen, merk ik weer wat een snelle leerling het is. Ga jij ook wel eens iets doen met kandidaten? Wat mij betreft is alleen praten niet de beste manier om elkaar te leren kennen. Door iets samen te doen, ervaar je echt hoe iemand bepaalde dingen aanpakt en hoe die persoon op een specifieke situatie reageert.
De mening van anderen
De koffie is een goed moment om mijn gezinsleden te betrekken. Want hoewel ik met de hond ga werken, wordt hij wel onderdeel van ons team. De hond besteedt weinig aandacht aan onze jongste en die lijkt niet onder de indruk van de drukke hond, die even groot is. De oudste neemt de hond het liefst vandaag al mee. Mijn man stelt nog een aantal goede vragen over het gedrag van de hond. Ook geeft hij terug wat hij aan mij zag toen ik met de hond liep. Hij heeft mij met al mijn eerdere honden zien werken en kan daardoor goed vergelijken. Het is fijn om iemand te hebben die aanvullende vragen stelt en mijn houding kan observeren. Dat is dan ook waarom, naar mijn idee, het een goed idee is een – tweede – sollicitatiegesprek met meerdere collega’s te voeren.
De keuze
Ik merkte aan mezelf dat ik kritisch was. Dit werd ingegeven door een eerdere afgebroken samenwerking en natuurlijk door die oude, trouwe kanjer die ik nog thuis had zitten. In mijn hoofd vink ik alle vakjes af als het gaat om wat ik nodig heb in een hond. Dan is het tijd om mijn gevoel te laten spreken. Heb ik een klik met deze hond? Die klik is heel belangrijk omdat we samen door diepe dalen en over hoge bergen zullen gaan. De manier waarop hij contact maakt als hij vrij is, zijn karakter tijdens zijn werk en het speelse contact met de trainer maken dat ik volmondig ‘ja‘ zeg tegen deze hond.
De match
Als ook de trainer aangeeft dat hij een samenwerking met vertrouwen tegemoetziet, is de match daar. Dat betekent voor mij dat ik tijd moet maken om op te laden en ook om ruimte te nemen om afscheid te nemen van de hond waar ik jarenlang een team mee heb gevormd. Voor hond en trainer betekent het nog drie weken trainen op specifieke situaties die de hond met mij gaat tegenkomen. Welke dit waren en hoe de eerste maanden verliepen, vertel ik je in mijn volgende blog.
Hoe selecteer jij? Selecteer jij op klik? En op welk moment doe je dat? Door je gevoel pas op het laatste moment te laten spreken kun je keuzes maken die leiden tot een divers personeelbestand. Mensen mogen van elkaar verschillen. Het hebben van een doel dat jullie bindt, is de beste basis voor een fijne samenwerking.
Leer sterk communiceren met Sterk in Gesprek
Martine Baadenhuijsen is ervaringsprofessional op het gebied van communicatie rondom een beperking. Ze schrijft blogs over inclusie, omgang en bejegening rondom mensen met een handicap of ziekte. Wil je ook zonder ongemak in gesprek gaan met je zieke buurvrouw, weten wanneer je hulp moet bieden aan iemand met een handicap, of ontdekken hoe je effectief samenwerkt met een collega die emotionele bagage heeft?
Schrijf je dan in voor een van de online cursussen van Sterk in Gesprek.
Ben je geïnspireerd, maar heb je – nog – geen behoefte aan een cursus?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en laat je regelmatig inspireren.